skip to Main Content

Tennisbolde skal være af høj kvalitet

Tennisbolden er nok den ting, som en tennisspiller køber og skifter mest ud i løbet af den tid der spilles. Bag den lille gule bold ligger en hel del forskning og teknologi. De forskellige bolde skal alle sammen have en perfekt aerodynamik, så bolden altid har den rette hastighed og præcision. Hele spillet afhænger af boldens kvalitet, og det fungerer ikke, hvis den har mistet tryk, eller hvis filten har revet sig løs.

Bolde skal kunne hoppe ca. 140 cm.

De officielle regler i tennis siger, at en bold fra ny skal kunne hoppe mellem 134 og 147 centimeter, når man slipper den fra 2,5 meters højde og ned på et betongulv. Boldens opspring handler om restitutionskoefficienten, der er et mål for hvor megen energi, der bliver bevaret, når bolden støder ind i noget.Hvis en bold er meget ‘død’ at spille med, så kommer den ikke så langt eller hurtigt.- Og hvis bolden på den anden side er meget ‘levende’ og hopper for højt, så bliver den hele tiden slået ud af banen.

Gas siver ud gennem gummiet.

Forskellen på levende og døde tennisbolde skyldes blandt andet, at der er gas i tennisboldene. De sælges i rør med overtryk i for at hindre, at boldene taber gas. Men straks man hælder dem ud, begynder nedbrydningen, fordi boldene ikke længere er under tryk. Og når ketsjeren rammer bolden, bliver bolden presset sammen, og gradvist bliver den blødere og blødere og deformeret, og det får også gassen til at sive ganske stille ud gennem gummiet og det gule filt uden på bolden.

Hemmelig gas med store molekyler.

Gassen i tennisboldene består i hvert fald af svovlhexafluorid (SF6). De enkelte producenter holder den præcise sammensætning af gassen for sig selv.Nogle gasser har store molekyler, andre har mindre molekyler. Og de små molekyler trænger hurtigere ud gennem gummiet i bolden. Så hvis man fylder gas med store molekyler i bolden, holder den bedre. Men der er en kemisk øvre grænse for, hvor store molekyler gassen kan indeholde for ikke at forandres i sin gasform, når den udsættes for kulde og varme. Gummiets evne til at kunne holde bedst muligt til at blive slået på gang på gang med måske 230 km i timen uden at gå i stykker spiller også ind. Kunsten er at kombinere gummi og gas, så bolden holder længst muligt på luften og kan hoppe.

Den gule filt får bolden til at svæve.

Bolden skal også kunne svæve i luften, og det er den gule filt uden på bolden med til at sørge for. Og derfor skal den kunne holde til meget.Tennisspillere bruger spin til at kontrollere boldens bane igennem luften. Når bolden roterer, griber filten fat i luften og kan tvinge bolden nedad eller få den til at svæve, afhængigt af rotationens retning. Hvis filten er slidt ned svæver bolden ikke korrekt i luften.

Professionelle bruger mange bolde, mens vi andre sparer lidt for meget.

Alle bolde er skiftet ud, når de professionelle spillere når hvert 9. parti. Døde bolde ødelægger spillets kvalitet.
Vi andre er nok lidt for fedtede.
Der er findes mange producenter og det kan være meget svært at finde ud af hvilke bolde man skal købe. Det er ofte bedst at købe fra nogle af de kendte mærker, det kunne for eksempel være: Head, Slazenger,Dunlop, Babolat, Wilson og mange flere. Det bedste er næsten altid at vælge dem der kommer i rør, fordi de simpelthen holder trykket bedre. Røret fungere som en trykbeholder og sørger for at boldende forbliver hårde, også selvom de ligger i røret i lang tid.

Bolde til børn og begyndere:

Tennis kan være et meget svært spil at starte på, fordi det kræver meget teknik. Specielt de hårde bolde kan være svære at styre, derfor er der lavet nogle specielle børne/træningsbolde. Der findes flere udgaver af disse bolde, men specielt to er meget brugte. Fælles for dem begge er at de er blødere end de normale bolde. Det er med til at gøre dem langsommere og derfor også lidt nemmere at styre. Den ene ligner meget end normal tennisbold, den er dog oftest i to farver. Den største forskel fra den og de normale bolde er at den er lidt blødere, hvilket gør den til et suverænt træningsredskab for nybegyndere.Der findes også en lidt anden udgave, som er lavet af hårdt skumgummi. Dette gør den meget let og derfor også lidt svære at styre. Den er dog rigtig godt til småspil og egner sig godt til børn, som skal prøve tennis. Så skal dine børn prøve at spille tennis, så er disse bolde helt klart et godt valg.

Back To Top